Çin'in çölleşme ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek için başlattığı devasa ağaçlandırma projeleri, ülkenin su kaynaklarını beklenmedik bir şekilde değiştirdi. Yeni bir bilimsel çalışmaya göre, 2001-2020 yılları arasında bitki örtüsündeki artış, Çin'in doğu muson ve kuzeybatı kurak bölgelerinde insanlar ve ekosistemler için mevcut tatlı su miktarını azalttı. Bunun temel nedeni, ağaçların ve otlakların topraktan emdiği suyu atmosfere geri veren evapotranspirasyonu (buharlaşma ve terleme) artırmasıdır. Evapotranspirasyondaki artış, yağış artışından fazla olduğu için, Tibet Platosu hariç diğer bölgelerde yerel su kaybı yaşanmıştır. Bu durum, ülkenin zaten düzensiz olan su dağılımı için büyük bir yönetim zorluğu yaratıyor.

Yorumlar
Yorum Gönder